Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Съдържание
Без рубрика:Книга 8 Книга 9
СДРУЖЕНИЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ – ВАРНА
Издател с финансовата помощ на Община Варна на в. КИЛ – вторият по дълголетие вестник в България за култура, изкуство и литература.
  
Когато в България започна „пролетта на гражданите“, се роди и „КИЛ“ - вестникът за култура, изкуство и литература, изразяваш, със своята абревиатура метафора за носещата греда на духовния кораб - изкуството - което не само трябва да съществува, но и да се развива и процъфтява. Роди се спонтанно, със завидното единомислие и подкрепа на много творци, с красивото чувство за полет и простор на духа.
Неусетно бързоногото време отброи тридесет лета от началото. Много дни, месеци, години се изнизаха, понякога само мечтата стигаше за да ни крепи, да ни вдъхва издръжливост и днес, не без гордост да кажем, че не сме отстъпили от копнежа си във Варна да съществува литературно издание като израз на духовните не само потребности, но и възможности на морската ни столица.
Със стиховете, разказите и сатирата, с журналистическите материали за националните културни събития в града, ежемесечно показваме пред своите читатели днешния си образ, както и образът на преживяното време в най-преломните три десетилетия, което нас обръщаше и ние него.
Сигурни сме, че и през бъдните десетилетия в. КИЛ ще си остане предпочитана и търсена трибуна и от литературните му страници ще продължава да струи неподправена и чиста духовна енергия, която противостои на пошлото и дребнавото.
Статии
Без рубрика
Български музикален триумф в Люцерн.
Bulgarian Triumph in Lutzern. 
 
Фото
     Събитието
     На 2 декември в голямата концертна зала на швейцарския град Люцерн с грандиозен успех беше изпълнено произведението на композитора Милко Коларов - Концерт за цигулка и оркестър. Солист беше българският цигулар Димитър Димитров. Под диригентството на Джон Акселрод и в акомпанимент на симфоничния оркестър на Люцерн над 2000 зрители, изпълнили до краен предел залата, бурно и продължително аплодираха българската творба. Димитър Димитров изсвири на бис втора част, alegro, от сонатата за соло цигулка също от Милко Коларов.
     Програмата на симфоничния концерт включваше и произведения на Бела Барток (“Скици”) и Бетовен (Шеста симфония – “Пасторална”).
     Израз на специалното отношение към събитието беше кратката беседа, поднесена от диригента Джон Акселрод, посветена на източно-европейската и в частност българската музикална култура.
     Концертът за цигулка и оркестър е създаден точно преди 20 години. Неговото премиерно изпълнение е на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 84 в изпълнение на Минчо Минчев и под диригентството на Иван Маринов. Фото
     Участниците
     Американецът Джон Акселрод е един от водещите диригенти в съвременния музикален живот. Освен в Люцерн има постоянни ангажименти във Филаделфийската филхармония и оркестър “Мацартеум” в Залцбург.
     Джон Акселрод: “Концертът за цигулка и оркестър е музика от най-високо качество. Милко Коларов утвърждава името си на един от големите съвременни европейски композитори.”
     Димитър Димитров е роден във Варна. Възпитаник е на варненското музикално училище “Добри Христов”. След завършването на Музикалната академия в продължение на 16 години е концертмайстор на Варненска филхармония. От 1988 г. до 1991 г. е концертмайстор на Националния оркестър в Лисабон – Португалия. От 1991 г. е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Люцерн. През 2000 г. в програмата на Международния музикален фестивал “Варненско лято” осъществи първото изпълнение на Соната за соло цигулка от Милко Коларов.
     Милко Коларов (роден 1946 г.) е възпитаник на Музикалната академия в София, където завършва с отличие две специалности - композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. През 1986-87 специализира в Париж. След дипломирането си през 1973 година развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличен с авторитетни наши и международни награди. Професор е по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. Твори във всички музикални жанрове. Произведения на Милко Коларов са издавани, записвани и изпълнявани с голям успех в много страни по света, включително Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Япония, Франция, Швейцария, САЩ и др. Фото
     Бъдещето
     Джон Акселрод заедно с главния диригент на Симфоничния оркестър на БНР Росен Миланов планират изпълнение на същата концертна програма и в софийската зала “България”.
     През следващия музикален сезон в Люцерн ще бъде изпълнено и още едно от представителните произведения на композитора Милко Коларов – “Симфонични вариации” за голям оркестър. Творбата е изпълнена за първи път през 1973 г. от големия български диригент Константин Илиев.
     Ръководството на Кантона Люцерн и ръководството на Симфоничния оркестър в Люцерн са поканили в края на сезона Милко Коларов за разговори и бъдещи творчески проекти.      Bulgarian Triumph in Lutzern. For the exclusively successful manifestation of the Concerto for a Violin and Orchestra by Varna composer Milko Kolarov in the Swiss town.
 
 
Назад [ 2 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма