Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Резонанс:

Поезия:


Преводи:

Имена:

Бележник:

Палитра:

Беседи:

Северна приказка:

Библейски:

Книга 8 Книга 9
СДРУЖЕНИЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ – ВАРНА
Издател с финансовата помощ на Община Варна на в. КИЛ – вторият по дълголетие вестник в България за култура, изкуство и литература.
  
Когато в България започна „пролетта на гражданите“, се роди и „КИЛ“ - вестникът за култура, изкуство и литература, изразяваш, със своята абревиатура метафора за носещата греда на духовния кораб - изкуството - което не само трябва да съществува, но и да се развива и процъфтява. Роди се спонтанно, със завидното единомислие и подкрепа на много творци, с красивото чувство за полет и простор на духа.
Неусетно бързоногото време отброи тридесет лета от началото. Много дни, месеци, години се изнизаха, понякога само мечтата стигаше за да ни крепи, да ни вдъхва издръжливост и днес, не без гордост да кажем, че не сме отстъпили от копнежа си във Варна да съществува литературно издание като израз на духовните не само потребности, но и възможности на морската ни столица.
Със стиховете, разказите и сатирата, с журналистическите материали за националните културни събития в града, ежемесечно показваме пред своите читатели днешния си образ, както и образът на преживяното време в най-преломните три десетилетия, което нас обръщаше и ние него.
Сигурни сме, че и през бъдните десетилетия в. КИЛ ще си остане предпочитана и търсена трибуна и от литературните му страници ще продължава да струи неподправена и чиста духовна енергия, която противостои на пошлото и дребнавото.
Статии
Палитра
Със студ, слънце и дъжд.
With cold, sun and rain. 
 
    ВИОЛЕТА ВЪЛКАНОВА

    Изложба акварели на Даниел Беднарек (Полша)
    На 8 ноември т.г. в ХГ ”Борис Георгиев” във Варна се откри изложба акварели на полския художник Даниел Беднарек. Тя включва двадесет и три творби под надслов “Със студ, слънце и дъжд”.
    Илюстрациите са предоставени от фотограф-художник Александър Николов

    Авторът е завършил Художествената академия във Варшава, специалност ситопечат. Работи в областта на скулптурата, фотографията, компютърната графика и живописта.
    Темата на творбите е смяната на годишните времена, която води до промяна на пейзажа. Художникът внимателно наблюдава и предава в картините си светлината, която променя изразността и цветовете на формите в природата. Така той претворява неповторимото в мига. Не случайно върху всеки акварел са записани номер и дата на създаване, а понякога е отбелязана и температурата на въздуха. Всичко това превръща картината в своеобразен художествен документ.
    Композицията в пейзажите внушава стабилност и спокойствие, а наситените ярки цветове- усещане за уют, топлина и величествеността на живата природа.
    В централната част в композицията на творбите често стоят причудливо изменени форми на дървета, цветя, разорани ивици ниви. Короните на дърветата напомнят паунови пера, ветрила, кактуси, свещници, с всичко това се създава един приказен декоративен свят, който не може да не завладее въображението на зрителя. Различните и разнообразни детайли в разработването на формите напомнят стилистиката на неосецесиона - направление, което преди около двадесет години беше водеща тенденция в модата и в живописта. Цветовете на глухарчетата, щедро изпълнили зелените ниви, са като малки слънца. А маковете и синчецът, неестествено големи, изведени на преден план в пейзажа, много напомнят любими за поляците мотиви от народното приложно изкуство. Разораната хълмиста земя, излъчваща топлина, е приела цветовете на облаците над нея. Небето се оглежда в земята, а земята - в небето. Така се създава впечатлението за постоянен кръговрат. С този художествен похват се придава движение в творбите.
    Изложбата на Даниел Беднарек е приятен акцент в културния живот на Варна. Нейното представяне е резултат от вече установените контакти между Генералното консулството на Република Полша във Варна и Община Варна.


      Palette: With cold, sun and rain – Violeta Valkanova about the water-paintings of Daniel Bednarek.
 
 
Назад [ 7 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма