Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Поезия:
Преводи:

Памет:

Преглед:Критика:

Новела:

Идеи:

История и философия:

Спомен:

По повод:

Майсторски клас:


Литературна енциклопедия:

Изкуство:

Книга 8 Книга 9
СДРУЖЕНИЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ – ВАРНА
Издател с финансовата помощ на Община Варна на в. КИЛ – вторият по дълголетие вестник в България за култура, изкуство и литература.
  
Когато в България започна „пролетта на гражданите“, се роди и „КИЛ“ - вестникът за култура, изкуство и литература, изразяваш, със своята абревиатура метафора за носещата греда на духовния кораб - изкуството - което не само трябва да съществува, но и да се развива и процъфтява. Роди се спонтанно, със завидното единомислие и подкрепа на много творци, с красивото чувство за полет и простор на духа.
Неусетно бързоногото време отброи тридесет лета от началото. Много дни, месеци, години се изнизаха, понякога само мечтата стигаше за да ни крепи, да ни вдъхва издръжливост и днес, не без гордост да кажем, че не сме отстъпили от копнежа си във Варна да съществува литературно издание като израз на духовните не само потребности, но и възможности на морската ни столица.
Със стиховете, разказите и сатирата, с журналистическите материали за националните културни събития в града, ежемесечно показваме пред своите читатели днешния си образ, както и образът на преживяното време в най-преломните три десетилетия, което нас обръщаше и ние него.
Сигурни сме, че и през бъдните десетилетия в. КИЛ ще си остане предпочитана и търсена трибуна и от литературните му страници ще продължава да струи неподправена и чиста духовна енергия, която противостои на пошлото и дребнавото.
Статии
Преглед
ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА 
 
Първият международен фотосалон - Варна 2007
   
През декември и януари в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” бяха представени авторски колекции на известни фотографи от страната и чужбина. С тях бе открит I международен фотографски салон - Варна 2007. Така вече се нарича Националният фотосалон във Варна, който м.г. получи от FIAP (Международна федерация на фотографите артисти) статут на международен салон за фотографско изкуство. Високото международно отличие се присъжда за пръв път в България и това според организатора на артсъбитието Юлиян Недев го прави най-значимото фотографско събитие в България за годината.
   
“Ирак”, фотография Росен Коларов
  
Салонът е и за професионалисти, и за любители, в него може да попадне всеки. Участието е много сериозно, има много добри неща, е експертното мнение. Публиката видя 237 фотографии на 122 автори от 22 държави. Те са избрани след журирането на 1761 фотографии от 252 автори (118 от чужбина и 134 от България). Това ще рече, че през гъстото сито на подбора на всеки 9 снимки е влязла една.
В експозицията бяха включени творби на 68 български и 54 чужди фотографи, разделени на няколко категории. Много от авторите предпочетоха черно-белите снимки, макар че най-много бяха изображенията в цветната категория. Може би защото са най-лесните, защото за целта помагат и новите технологии. А те се развиват така бързо, че никой не знае докъде това изкуство ще стигне в развитието си.
В международния фотографски салон имаше и 3 съпътстващи експозиции - на Юлиан Църев “In memoriаm”, на Константин Николов и от пленера за актова фотография, който се проведе през май м.г.
 
А ето и наградите.
За монохромна фотография със златен медал бе отличен Росен Коларов (България). Сребърен и бронзов медал бяха присъдени на Гари Бишоп (Англия) и на Мачией Душински (Полша).
За цветна фотография златния медал получи Нилс-Ерик Джерлемар (Швеция), а сребърния и бронзовия - Гутам Чатърджее (Индия) и Иво Дамянов (България).
За експериментална фотография златен медалист е Георги Верин (Украйна), а сребърен и бронзов - Младен Миланов (България) и Радослав Пенчев (България).
За фотожурналистика златен медал бе присъден на Кази Голам Кудус Хелал (Бангладеш) , сребърен и бронзов - на Зорница Миладинова (България) и Прасенджит Дхар (Индия).
Награда за дебют получи 16-годишният Стефан Балеев (България), бяха раздадени награди от генералния спонсор на фотосалона VST и от “Девня Цимент”.
 
Свещените места на на Израел
  
“Светлините на Израел” се нарича изложбата с фотографии, открита в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”. Тя включва 30 постера с най-важните за Израел и за историята на човечеството места - 30 спирки по историко-религиозните пътища на държавата. Заснети са свещените места за три основни религии - еврейската, християнската, мюсюлманската. Всички те са не само привлекателни, но имат и огромно познавателно значение. Защото дават богата информация за културното наследство на държавата Израел, където се преплитат различни исторически пластове.
По тези места са концентрирани най-много исторически забележителности. Това светлините на Израел, мирът на Израел.
Изложбата е подготвена със съдействието на Министерството на външните работи на Израел. Тя е пътуваща, гостувала е в редица страни по света и навсякъде се е възприемана много добре. Във Варна - също.                      
Д. Колева
 
 
Назад [ 8 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма