Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Поезия:


Есе:

Преводи:

Имена:

Къси разкази:


Памет:

Интервю:

Подиум:

Фотооко:

Солен смях:

Книга 8 Книга 9
ВЕСТНИК “КИЛ 2023”
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, се издава от Сдружение на писателите в гр. Варна повече от 30 години. В него се отпечатват значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни; представя се творчеството на водещи съвременни автори; дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” при Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на другите визуални изкуства, както и да откриете едни от най-стойностните постижения в културата на Варна и страната!
Статии
Фотооко
Трети национален фотографски салон “Варна 2005”.
3rd National Photo saloon “Varna 2005”. 
 
    Снимка Лидия Кулекова. Трети национален фотографски салон Варна 2005
 
    НИНА ЛОКМАДЖИЕВА
    420 фотографии се бориха за място край морето на третото издание на Националния фотографски салон Варна 2005. Журито - Любомир Сергеев, Юлиян Недев, Александър Николов, Димитър Трайчев и Ивайло Сакелариев, селекционира 133 работи на 66 автори. Тях ще видим в залите на Градската художествена галерия на морския град. Лек превес като брой имат участниците от Варна - 38 срещу 28 от страната. Изпратили са свои неща и петима българи, които живеят в чужбина. Организаторите на събитието Юлиян Недев, Любомир Сергеев и Емил Пенчев отчитат двойно повече селекционирани творби.
    Широк е и възрастовият обхват на участниците. Най-младото име е Блага Стайчева, на 17 години, от кръжока по фотография към асоциация „Окарина” - Варна. Най-възрастният е 81-годишният фотограф Петко Семерджиев от село Тюленово.
    Според инициатора на събитието Юлиян Недев: „Този е най-силният салон досега. Фотографиите са стойностни, авторите им имат дълбоки идеи. Едно по-прецизно позициониране от тяхна страна би ги представило в още по-добра светлина. Няма фотографи, които да снимат всичко. Затова бих препоръчал на младите автори сами за себе си да определят стила, в който смятат, че се изявяват най-добре.”
    Успоредно с основната експозиция на Салона се откриват и три съпътстващи изложби. В едната от тях се представят членовете на журито и организаторите, в друга - Цветан Четъшки с впечатляващи макроснимки на земни пластове с изразен живописен ефект, третата самостоятелна изложба е на Ник Чалдъков, който е носител на първа награда за експериментална фотография от миналогодишния Салон.
    За пръв път тази година ще бъде присъдена голяма награда за цялостно представяне - статуетка на Салона, съпроводена от парична и предметна награда. Статуетки и награди ще получат и най-добрите във всеки от трите раздела - монохромна, цветна и експериментална фотография. За пръв път ще има и поощрения. Призовете на форума са осигурени с помощта на Община Варна, Fresh up cosmetics, Avon и “Арекс” ООД.
    ОТЛИЧЕНИТЕ
    Мирослава Арнаудова - голяма награда за цялостно представяне
    Десислава Генкова - първа награда за цветна фотография
    Милена Михова - първа награда за eкспериментална фотография
    Светлан Стефанов - първа награда за монохромна фотография
    Лидия Кулекова, Светлан Стефанов и Симеон Лютаков - поощрения за цветна фотография
    Константин Николов, Венета Захариева и Димитър Драгнев - поощрения за eкспериментална фотография
    Христо Станкулов - пощрение за монохромна фотография


      3rd National Photo saloon “Varna 2005”: the view of Nina Lockmadzhieva.
 
 
Назад [ 11 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма