Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Без рубрика:


Поезия:





Проза:



Преглед:





Майстори на разказа:

Български поети на ХХ век:

Съвременна турска литература:





Публицистика:


Книга 8 Книга 9
ВЕСТНИК “КИЛ 2023”
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, се издава от Сдружение на писателите в гр. Варна повече от 30 години. В него се отпечатват значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни; представя се творчеството на водещи съвременни автори; дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” при Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на другите визуални изкуства, както и да откриете едни от най-стойностните постижения в културата на Варна и страната!
Статии
Преглед
Изложби 
 
В галерия Навиларт художникът
Васил Василев подреди юбилейна изложба
 
В експозицията видяхме стари и нови работи, но всички те бяха издържани в характерния за този художник стил – художествени внушения чрез недетерминирани цветови техники, чрез многозначни образи, в които необикновенността и многовариантността им карат зрителя да дописва художническото послание. Заглавията на картините на В. Василев също спомагат за създаването на нетрадиционно възприятие на неговата живопис – „Целувка с дух на сцена”,  „Ангел лети над локва”, „Кафене с жълти маси”, „Ангел над езеро”, „Човек, който гледа света отдолу нагоре”, „Котарак ходи в нощта”, „Две жени вървят една след друга” и почти всички останали. Интересни са двата автопортрета на художника, включени в експозицията. Те са различни, със силно въздействие върху зрителя, успели да изведат върху платното основното излъчване на своя автор – доброта, съчетана с усмихнат поглед върху несъвършения ни свят...  Своята петдесетгодишнина Васил Василев посреща с едно творчество, което показва траен интерес не само към интелектуалната, неилюстративна живопис, но и към  графиката и скулптурата. В тези жанрове творчеството му не е голямо, но е все така необикновено, бягащо от лесния път, трасиран от традиционния реализъм. Неговите самостоятелни изложби във Варна, София, Русе, Москва, в Хайделберг, както и участието му в общи изложби в страната и чужбина потвърждават факта, че се срещаме със самобитен художник с освободен дух, добронамерен и усмихнат поглед към външния и вътрешния живот на човека. Работите на В. Василев се харесват на истинските ценители на изкуството. Не случайно негови картини са притежание на частни колекционери от България, Италия, Франция, САЩ, Норвегия, Швеция, Финландия, Испания, Швейцария, Канада, Русия.
 Юбилейната изложба на Васил Василев, както и цялостното му досегашно присъствие  в културния живот на Варна показват, че неговото бъдещо творческо развитие ще се откроява наверно с все същите търсения и постижения в областта на интелектуалната живопис, белязана с необикновеност и нееднозначно въздействие върху зрителя...
А. Г. Ангелов
 
 
Назад [ 13 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма