Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Поезия:
Преводи:

Памет:

Преглед:Критика:

Новела:

Идеи:

История и философия:

Спомен:

По повод:

Майсторски клас:


Литературна енциклопедия:

Изкуство:

Книга 8 Книга 9
ОДЕСОС ПРЕЗ КЪСНАТА АНТИЧНОСТ
(IV – НАЧАЛОТО НА VII ВЕК)
ОТ АЛЕКСАНДЪР МИНЧЕВ
  
“Одесос през късната античност (IV- началото на VII век)” е последната трета книга на Ал. Минчев от поредицата  за античния град Одесос, нашата днешна Варна. През 2007 г. излиза първата – монографията „Одесос през Елинистическата епоха (края на IV в. пр. Хр. – началото на I в. сл. Хр.)”, а през 2021 г. – втората: „Одесос през Римската епоха (I-III в.)“. Новото изследване е посветено на последния период от съществуването на този забележителен античен град в българските земи – Късната античност.  Поместени са много нови данни от исторически, археологически и епиграфски изследвания за града, публикувани през последните 15 години у нас и в чужбина, както и някои по-стари, които са останали неизвестни доскоро. Някои от най-ценните антични паметници, открити в града и запазени до наши дни, са гордост за археологическото и архитектурното богатство не само на Варна, но и на България и Европа.
Коренните промени в периода на Късната античност са като врящ котел от събития – политически, военни, икономически и религиозни.
Това е периодът на третия и последен голям разцвет на Одесос – време, от което и до днес в града има останали значителни следи.
Издаването на книгата е финансирано от Фонд “Култура” на Община Варна и е съществен принос към културната памет на града и на България.
Статии
Преглед
ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА 
 
Първият международен фотосалон - Варна 2007
   
През декември и януари в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” бяха представени авторски колекции на известни фотографи от страната и чужбина. С тях бе открит I международен фотографски салон - Варна 2007. Така вече се нарича Националният фотосалон във Варна, който м.г. получи от FIAP (Международна федерация на фотографите артисти) статут на международен салон за фотографско изкуство. Високото международно отличие се присъжда за пръв път в България и това според организатора на артсъбитието Юлиян Недев го прави най-значимото фотографско събитие в България за годината.
   
“Ирак”, фотография Росен Коларов
  
Салонът е и за професионалисти, и за любители, в него може да попадне всеки. Участието е много сериозно, има много добри неща, е експертното мнение. Публиката видя 237 фотографии на 122 автори от 22 държави. Те са избрани след журирането на 1761 фотографии от 252 автори (118 от чужбина и 134 от България). Това ще рече, че през гъстото сито на подбора на всеки 9 снимки е влязла една.
В експозицията бяха включени творби на 68 български и 54 чужди фотографи, разделени на няколко категории. Много от авторите предпочетоха черно-белите снимки, макар че най-много бяха изображенията в цветната категория. Може би защото са най-лесните, защото за целта помагат и новите технологии. А те се развиват така бързо, че никой не знае докъде това изкуство ще стигне в развитието си.
В международния фотографски салон имаше и 3 съпътстващи експозиции - на Юлиан Църев “In memoriаm”, на Константин Николов и от пленера за актова фотография, който се проведе през май м.г.
 
А ето и наградите.
За монохромна фотография със златен медал бе отличен Росен Коларов (България). Сребърен и бронзов медал бяха присъдени на Гари Бишоп (Англия) и на Мачией Душински (Полша).
За цветна фотография златния медал получи Нилс-Ерик Джерлемар (Швеция), а сребърния и бронзовия - Гутам Чатърджее (Индия) и Иво Дамянов (България).
За експериментална фотография златен медалист е Георги Верин (Украйна), а сребърен и бронзов - Младен Миланов (България) и Радослав Пенчев (България).
За фотожурналистика златен медал бе присъден на Кази Голам Кудус Хелал (Бангладеш) , сребърен и бронзов - на Зорница Миладинова (България) и Прасенджит Дхар (Индия).
Награда за дебют получи 16-годишният Стефан Балеев (България), бяха раздадени награди от генералния спонсор на фотосалона VST и от “Девня Цимент”.
 
Свещените места на на Израел
  
“Светлините на Израел” се нарича изложбата с фотографии, открита в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”. Тя включва 30 постера с най-важните за Израел и за историята на човечеството места - 30 спирки по историко-религиозните пътища на държавата. Заснети са свещените места за три основни религии - еврейската, християнската, мюсюлманската. Всички те са не само привлекателни, но имат и огромно познавателно значение. Защото дават богата информация за културното наследство на държавата Израел, където се преплитат различни исторически пластове.
По тези места са концентрирани най-много исторически забележителности. Това светлините на Израел, мирът на Израел.
Изложбата е подготвена със съдействието на Министерството на външните работи на Израел. Тя е пътуваща, гостувала е в редица страни по света и навсякъде се е възприемана много добре. Във Варна - също.                      
Д. Колева
 
 
Назад [ 8 ] Напред
ВЕСТНИК “КИЛ” НА 30 ГОДИНИ!
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, издаван в град Варна от Сдружение на писателите вече 30  години. Във вестника се печатат значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни, представя се творчеството на водещи съвременни автори, дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът е подкрепян финансово от Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на съвременната литература, както и да откриете едни от най-стойностните ѝ произведения!
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма