Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Съдържание
Без рубрика:Книга 8 Книга 9
ВЕСТНИК “КИЛ 2023”
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, се издава от Сдружение на писателите в гр. Варна повече от 30 години. В него се отпечатват значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни; представя се творчеството на водещи съвременни автори; дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” при Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на другите визуални изкуства, както и да откриете едни от най-стойностните постижения в културата на Варна и страната!
Статии
Без рубрика
Български музикален триумф в Люцерн.
Bulgarian Triumph in Lutzern. 
 
Фото
     Събитието
     На 2 декември в голямата концертна зала на швейцарския град Люцерн с грандиозен успех беше изпълнено произведението на композитора Милко Коларов - Концерт за цигулка и оркестър. Солист беше българският цигулар Димитър Димитров. Под диригентството на Джон Акселрод и в акомпанимент на симфоничния оркестър на Люцерн над 2000 зрители, изпълнили до краен предел залата, бурно и продължително аплодираха българската творба. Димитър Димитров изсвири на бис втора част, alegro, от сонатата за соло цигулка също от Милко Коларов.
     Програмата на симфоничния концерт включваше и произведения на Бела Барток (“Скици”) и Бетовен (Шеста симфония – “Пасторална”).
     Израз на специалното отношение към събитието беше кратката беседа, поднесена от диригента Джон Акселрод, посветена на източно-европейската и в частност българската музикална култура.
     Концертът за цигулка и оркестър е създаден точно преди 20 години. Неговото премиерно изпълнение е на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 84 в изпълнение на Минчо Минчев и под диригентството на Иван Маринов. Фото
     Участниците
     Американецът Джон Акселрод е един от водещите диригенти в съвременния музикален живот. Освен в Люцерн има постоянни ангажименти във Филаделфийската филхармония и оркестър “Мацартеум” в Залцбург.
     Джон Акселрод: “Концертът за цигулка и оркестър е музика от най-високо качество. Милко Коларов утвърждава името си на един от големите съвременни европейски композитори.”
     Димитър Димитров е роден във Варна. Възпитаник е на варненското музикално училище “Добри Христов”. След завършването на Музикалната академия в продължение на 16 години е концертмайстор на Варненска филхармония. От 1988 г. до 1991 г. е концертмайстор на Националния оркестър в Лисабон – Португалия. От 1991 г. е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Люцерн. През 2000 г. в програмата на Международния музикален фестивал “Варненско лято” осъществи първото изпълнение на Соната за соло цигулка от Милко Коларов.
     Милко Коларов (роден 1946 г.) е възпитаник на Музикалната академия в София, където завършва с отличие две специалности - композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. През 1986-87 специализира в Париж. След дипломирането си през 1973 година развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличен с авторитетни наши и международни награди. Професор е по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. Твори във всички музикални жанрове. Произведения на Милко Коларов са издавани, записвани и изпълнявани с голям успех в много страни по света, включително Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Япония, Франция, Швейцария, САЩ и др. Фото
     Бъдещето
     Джон Акселрод заедно с главния диригент на Симфоничния оркестър на БНР Росен Миланов планират изпълнение на същата концертна програма и в софийската зала “България”.
     През следващия музикален сезон в Люцерн ще бъде изпълнено и още едно от представителните произведения на композитора Милко Коларов – “Симфонични вариации” за голям оркестър. Творбата е изпълнена за първи път през 1973 г. от големия български диригент Константин Илиев.
     Ръководството на Кантона Люцерн и ръководството на Симфоничния оркестър в Люцерн са поканили в края на сезона Милко Коларов за разговори и бъдещи творчески проекти.      Bulgarian Triumph in Lutzern. For the exclusively successful manifestation of the Concerto for a Violin and Orchestra by Varna composer Milko Kolarov in the Swiss town.
 
 
Назад [ 2 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма