Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Резонанс:

Поезия:

Есе:

Фрагменти:

Бележник:

Палитра:

Памет:

Светлини и сенки:

Жица:

Малък разказ:

Книга 8 Книга 9
ОДЕСОС ПРЕЗ КЪСНАТА АНТИЧНОСТ
(IV – НАЧАЛОТО НА VII ВЕК)
ОТ АЛЕКСАНДЪР МИНЧЕВ
  
“Одесос през късната античност (IV- началото на VII век)” е последната трета книга на Ал. Минчев от поредицата  за античния град Одесос, нашата днешна Варна. През 2007 г. излиза първата – монографията „Одесос през Елинистическата епоха (края на IV в. пр. Хр. – началото на I в. сл. Хр.)”, а през 2021 г. – втората: „Одесос през Римската епоха (I-III в.)“. Новото изследване е посветено на последния период от съществуването на този забележителен античен град в българските земи – Късната античност.  Поместени са много нови данни от исторически, археологически и епиграфски изследвания за града, публикувани през последните 15 години у нас и в чужбина, както и някои по-стари, които са останали неизвестни доскоро. Някои от най-ценните антични паметници, открити в града и запазени до наши дни, са гордост за археологическото и архитектурното богатство не само на Варна, но и на България и Европа.
Коренните промени в периода на Късната античност са като врящ котел от събития – политически, военни, икономически и религиозни.
Това е периодът на третия и последен голям разцвет на Одесос – време, от което и до днес в града има останали значителни следи.
Издаването на книгата е финансирано от Фонд “Култура” на Община Варна и е съществен принос към културната памет на града и на България.
Статии
Резонанс
Резонанс: Плач по мащабното мислене.
Resonance: Crying for the large-scale thinking. 
 
    ПАНКО АНЧЕВ

Калина Атанасова,
Пловдивско настроение

    Аз съм от хората, които изгубиха своя сравнително удобен социален статус отпреди петнадесетина години и днес живея ( няма защо да го крия) доста по-зле от тогава. Пазарната демокрация ме направи материално беден и ме принуди всеки ден да мисля как да посрещна битовите си нужди и как да осигуря на семейството си насъщния хляб. Всичко това ме измъчва, унизява и изтощава до изнемога. И е напълно естествено да не бъда сред възхвалителите на тази демокрация, която уж ме дари с някаква свобода, но ме направи гладен и несретен. Но и за още!
    Не съм и не искам да бъда и апологет на миналото, на неговата всеобща изравненост, на урaвниловката и на очевидната посредственост на неговия “елит”, защото съм вкусил от тая парвенюшка щедрост. Как обаче да си затворя очите за неща, които някога ги имаше; те тревожеха и без това тревожните умове на българските интелектуалци, караха ги да размишляват и да страдат, да търсят нови пътища пред българското племе. А днес?
    Какво е материалната бедност на хора като мене и толкова още други пред духовната и мисловна убогост, която днес се шири по нашите земи. Най-страшното за хората, принадлежащи на духа и словото, е липсата на мащаб в замислите, на широта в схващанията и възвишеност в помислите. Днес от сутрин до вечер се говори за бизнес, забавления, шоу, пари, които се печелят лесно, но не и за святост, хармония, полет на духа, размах на мисълта. Културата е сведена до “култови” певци и шоумени, до доморасли европeидни постмодернисти. И все се повтаря, че няма пари и затова им е трудно на духовните “първенци на нацията”. Сякаш като има пари, ще бъде различно.
    Къде останаха разговорите за националното своеобразие, традициите и универсалността на нашето битие; къде останаха размишленията на големите ни писатели, критици и историци за духовното, а не политическото, приобщаване към големия свят на европейската и световната култура. Нима се стопи напълно огромната интелектуална енергия, излъчвана от първенците на българската литература, изкуство, наука... Духовното приобщаване към Европа и света според тях е съучастие на равни с равни, на духовни с духовни. Нима тогава живеехме по-добре и по-богато, та можехме да си позволим да бъдем достойна част от света, а не дребни подражатели и жалки просяци. А сега само провинциален национализъм и мегаломания, провинциални комплекси за малоценност, “криворазбрана цивилизация”, отегчителни заклеймявания над “политическата класа”, депутатите и управниците. И все за “европейския съюз” се говори. Все този пуст “европейски съюз” им е в устите...
    Аз страдам за миналото, но не за “добрия” си живот, а за националната амбиция да станем по-въздигнати, по-хармонични и универсални, като запазим мъдростта и дълбочината на националното мислене и самосъзнание. Ние трябва да гледаме на себе си не като част от “икономическа” Европа, не дори толкова като наследници на могъща държава, нация и култура, а като на хора, у които е живо чувството за достойнство и самосъзнание за възможностите на нацията. Провинциалът иска само едно: да го харесат. Истинският интелектуалец знае своята цена и мисълта му е насочена към създаване, към градеж на духовни ценности. В културата наистина няма големи и малки народи.
    А сега какво? Говорят ни на неправилен български език, че сме на прага на Европа и скоро ще заживеем богато. Може ли толкова жалка да е, Господи, целта на българския народ, на българската литература, музика, театър... Затова са ми толкова противни домораслите идеолози на прехода и самопровъзгласилите се за “елит” недоучени спекуланти от улицата. Противни са ми и амбициозните провинциалчета, измерващи собственото си величие с награди от конкурси, похвали от тоя и оня и със собственото си самочувствие.
    Мащаб, мащаб ни е нужен днес, нищо друго...


      Resonance: Crying for the large-scale thinking – article by Panko Anchev.
 
 
Назад [ 1 ] Напред
ВЕСТНИК “КИЛ” НА 30 ГОДИНИ!
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, издаван в град Варна от Сдружение на писателите вече 30  години. Във вестника се печатат значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни, представя се творчеството на водещи съвременни автори, дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът е подкрепян финансово от Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на съвременната литература, както и да откриете едни от най-стойностните ѝ произведения!
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма