Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Резонанс:

Поезия:

Есе:

Фрагменти:

Бележник:

Палитра:

Памет:

Светлини и сенки:

Жица:

Малък разказ:

Книга 8 Книга 9

Търсете и четете в. „Литература и Общество“ – Национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван в град Варна и реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура".
Вестник „Литература и Общество“ (ЛИО) е оригинално и  значимо явление в литературния и културен живот на град Варна с национално и  международно значение. На страниците му ще прочетете стихотворения, разкази, откъси от романи на значими писатели от черноморския град, страната, Европейския съюз и целия свят. Вестникът представя най-новите творби на писателите от Варна – членове на Сдружение Литературно Общество – Варна (СЛОВ), на Асоциация на европейски писатели и писатели от други континенти (АСЕПИ-СЕПИ, ВАРНА), на Съюз на българските писатели (СБП), на Съюз на независимите български писатели (СНБП), отразява значими литературни събития: фестивали, конкурси, премиери на книги, провежда литературни конкурси на морска тема и универсалните теми, отразява творчеството на млади дарования и подкрепя тяхното развитие.
Търсете и четете в. „Литература и Общество“ – Национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван в град Варна.
Статии
Жица
Каварна – център за концертен и фестивален туризъм.
Kavarna: centre of concert and festival tourism. 
 
    Поредица от концерти на световноизвестни рок групи в Каварна през това лято накараха мнозина от феновете им да обявят града за столица на рока на България. Малкият черноморски градец се настани трайно на страниците и по емисиите на редица печатни и електронни издания, а кметът му Цонко Цонев е вече медийна звезда. 38-годишният юрист е на път да направи от родния град онова, за което много от предшествениците дори не са и мечтали.

    ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ

    Началото бе положено с учредяването на Общобългарския младежки фолклорен събор “С България в сърцето”. Градоначалникът установи контакти с почти всички градове с компактно българско население извън страната и през май 2004 година край морето пристигнаха деца от Сърбия и Черна гора, Македония, Албания, Молдова, Украйна. Младите българчета пяха и танцуваха три дни на сцената на площада, срещаха се с фолклористи и утвърдени изпълнители на народни песни, общуваха помежду си. През лятото кметът положи традицията на друг музикален празник, наречен Kavarna summer liv muzik fest 2004. Лятната фиеста започна с известни родни изпълнители и завърши с концерт на бившия вокалист на “Юрая Хийп” Джон Лоутън. Краткият сезон по Северното Черноморие също завърши с площадна проява, наречен Рибен и миден фест по примера на бирения фест в Германия. На него пяха Васил Найденов, дамската певческа група “Мистерия на българските гласове”, танцуваха солисти от ансамбъл “Филип Кутев”.
    Така бяха положени първите камъни в основите на традиция, която можеше само да се разширява и обогатява качествено. През това време вече вървяха процедурите за земите край Божурец и Топола за изграждане на най-модерното на Балканите голф игрище. Заприиждаха кандидати да инвестират във вилни селище и земите край морето, парцелите край морето поскъпнаха. Спонсори развързаха кесиите и през тази година кметът отправи поглед към позабравените през последните години звезди на рока и хардрока. “Назарет” събра за празника на града – 6 май, 2000 души, а шоуто на “Саксън” за откриване на летния сезон – близо 5000. На 7 юли на градския стадион “заби” легендарният Рони Джеймс Дио и 10 000 го аплодираха под проливния дъжд. Но това не беше всичко – само две седмици по-късно в Каварна пристигнаха идолите на няколко поколения музиканти от “Дийп пърпъл”. Не беше за вярване, но рок динозаврите долетяха за единствения си концерт в България, и то в Каварна.
    Защо точно в Каварна ли? Защото концепцията ми за развитие на града залага на концертния и фестивален туризъм, обяснява Цонко Цонев тайната на успеха. Концертите на все по-известни групи в града ни ще се увеличават лавинообразно, уверява той и сочи предстоящото гостуване на “Скорпиънс”, “Дистракшън”, “Аксепт” с “Мастер план” и “Виктори”. Целта е да привличаме повече гости не само заради историческите забележителности на Северното Черноморие и уникалната природа, но и заради мащабните културни прояви, които общината организира все по-успешно. Такава е от години практиката в много утвърдени курортни градове в Западна Европа и не ние сме я измислили, разсъждава градоначалникът и не крие плановете си за следващото лято. Догодина Каварна да стане част от световната верига “Монстър ъф рок (Чудовищата на рока), които се провеждат в Германия, Бразилия, САЩ и Англия. По време на този мащабен рок фестивал ще пеят световни звезди като “Айрън Мейдън”, “Уайт Снейк” и “Мотор Хет”. А през септември във Фестивалния комплекс във Варна със съдействието на двете общини гостува известният ирландски танцов състав “Лорд ъф дъ денс”.


      Kavarna: centre of concert and festival tourism – by Dimitar Apostolov.
 
 
Назад [ 9 ] Напред
ЖИВОТ НА ПЕТОЛИНИЕ

“Колор принт ПАК” ООД – печат и “Издателство МС” ООД – предпечат издадоха с финансовата помощ на Община Варна книгата “Живот на петолиние (Спомени и документи)” от Марко Добрев, която е образец за мемоаристика с голямо значение за историята на музикалния живот във Варна от 50-те години на миналия век до днес. Авторът предоставя за първи път такава достъпна информация чрез богатия си архив за Национално училище по изкуствата “Д. Христов” от създаването на Средно музикално училище и превръщането му в значим културен институт за професионални кадри за България; за Варненска филхармония, Варненска опера, ММФ “Варненско лято”, Международния балетен конкурс, за личности от музикалната култура на страната и чужбина, с които е общувал. Данни, снимков материал, програми на концерти и спектакли, събития, статии. Поколения наред творци, ученици, педагози са вписани в тази мемоарна книга. Личи изключителната му памет за миналото и желанието да открие трудните пътища на създаването и развитието на музикалното, балетното, оперното и изобразителното изкуство в града. Книгата е едно откритие за културата на Варна като минало, настояще и бъдеще.
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма