Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Резонанс:

Поезия:

Есе:

Фрагменти:

Бележник:

Палитра:

Памет:

Светлини и сенки:

Жица:

Малък разказ:

Книга 8 Книга 9
ВЕСТНИК “КИЛ 2023”
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, се издава от Сдружение на писателите в гр. Варна повече от 30 години. В него се отпечатват значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни; представя се творчеството на водещи съвременни автори; дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” при Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на другите визуални изкуства, както и да откриете едни от най-стойностните постижения в културата на Варна и страната!
Статии
Жица
Каварна – център за концертен и фестивален туризъм.
Kavarna: centre of concert and festival tourism. 
 
    Поредица от концерти на световноизвестни рок групи в Каварна през това лято накараха мнозина от феновете им да обявят града за столица на рока на България. Малкият черноморски градец се настани трайно на страниците и по емисиите на редица печатни и електронни издания, а кметът му Цонко Цонев е вече медийна звезда. 38-годишният юрист е на път да направи от родния град онова, за което много от предшествениците дори не са и мечтали.

    ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ

    Началото бе положено с учредяването на Общобългарския младежки фолклорен събор “С България в сърцето”. Градоначалникът установи контакти с почти всички градове с компактно българско население извън страната и през май 2004 година край морето пристигнаха деца от Сърбия и Черна гора, Македония, Албания, Молдова, Украйна. Младите българчета пяха и танцуваха три дни на сцената на площада, срещаха се с фолклористи и утвърдени изпълнители на народни песни, общуваха помежду си. През лятото кметът положи традицията на друг музикален празник, наречен Kavarna summer liv muzik fest 2004. Лятната фиеста започна с известни родни изпълнители и завърши с концерт на бившия вокалист на “Юрая Хийп” Джон Лоутън. Краткият сезон по Северното Черноморие също завърши с площадна проява, наречен Рибен и миден фест по примера на бирения фест в Германия. На него пяха Васил Найденов, дамската певческа група “Мистерия на българските гласове”, танцуваха солисти от ансамбъл “Филип Кутев”.
    Така бяха положени първите камъни в основите на традиция, която можеше само да се разширява и обогатява качествено. През това време вече вървяха процедурите за земите край Божурец и Топола за изграждане на най-модерното на Балканите голф игрище. Заприиждаха кандидати да инвестират във вилни селище и земите край морето, парцелите край морето поскъпнаха. Спонсори развързаха кесиите и през тази година кметът отправи поглед към позабравените през последните години звезди на рока и хардрока. “Назарет” събра за празника на града – 6 май, 2000 души, а шоуто на “Саксън” за откриване на летния сезон – близо 5000. На 7 юли на градския стадион “заби” легендарният Рони Джеймс Дио и 10 000 го аплодираха под проливния дъжд. Но това не беше всичко – само две седмици по-късно в Каварна пристигнаха идолите на няколко поколения музиканти от “Дийп пърпъл”. Не беше за вярване, но рок динозаврите долетяха за единствения си концерт в България, и то в Каварна.
    Защо точно в Каварна ли? Защото концепцията ми за развитие на града залага на концертния и фестивален туризъм, обяснява Цонко Цонев тайната на успеха. Концертите на все по-известни групи в града ни ще се увеличават лавинообразно, уверява той и сочи предстоящото гостуване на “Скорпиънс”, “Дистракшън”, “Аксепт” с “Мастер план” и “Виктори”. Целта е да привличаме повече гости не само заради историческите забележителности на Северното Черноморие и уникалната природа, но и заради мащабните културни прояви, които общината организира все по-успешно. Такава е от години практиката в много утвърдени курортни градове в Западна Европа и не ние сме я измислили, разсъждава градоначалникът и не крие плановете си за следващото лято. Догодина Каварна да стане част от световната верига “Монстър ъф рок (Чудовищата на рока), които се провеждат в Германия, Бразилия, САЩ и Англия. По време на този мащабен рок фестивал ще пеят световни звезди като “Айрън Мейдън”, “Уайт Снейк” и “Мотор Хет”. А през септември във Фестивалния комплекс във Варна със съдействието на двете общини гостува известният ирландски танцов състав “Лорд ъф дъ денс”.


      Kavarna: centre of concert and festival tourism – by Dimitar Apostolov.
 
 
Назад [ 9 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма