Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Поезия:

Есе:

Преводи:

Проза:

Имена:


Ние:

Под знака на Терпсихора:

Книга 8 Книга 9

Търсете и четете в. „Литература и Общество“ – Национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван в град Варна и реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура".
Вестник „Литература и Общество“ (ЛИО) е оригинално и  значимо явление в литературния и културен живот на град Варна с национално и  международно значение. На страниците му ще прочетете стихотворения, разкази, откъси от романи на значими писатели от черноморския град, страната, Европейския съюз и целия свят. Вестникът представя най-новите творби на писателите от Варна – членове на Сдружение Литературно Общество – Варна (СЛОВ), на Асоциация на европейски писатели и писатели от други континенти (АСЕПИ-СЕПИ, ВАРНА), на Съюз на българските писатели (СБП), на Съюз на независимите български писатели (СНБП), отразява значими литературни събития: фестивали, конкурси, премиери на книги, провежда литературни конкурси на морска тема и универсалните теми, отразява творчеството на млади дарования и подкрепя тяхното развитие.
Търсете и четете в. „Литература и Общество“ – Национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван в град Варна.
Статии
Под знака на Терпсихора
Преди и след танца
Before and after the dance 
 
Художник Светлин Ненов

София Стоянова
Ако ви е скучно или безлично в безкрайно дългите и студени зимни дни, ако житейската инерция ви върти в омагьосания пирует на досадното ежедневие, не се чудете какво да правите.
И не бързайте.
Изберете си маршрут. От колхозния пазар, без да си броите стъпките, тръгнете бавно надолу по ул. “Д-р Пискюлиев”. В кръстословицата от магазини, будки и павилиони, сред хаоса и отчайващата безвкусица от накамарени купища евтини домашни чехли и вестници, няма как да подминете уморения “Вулкан”. Все по-малко са варненци, които знаят, че там кротко съжителстват ателиетата на известни варненски художници с претрупаните търговски складове. В такива случаи пари и стока, стока и пари не си пречат.
И не си досаждат. Пазят дистанцията си - с мълчание.
Повечето майстори на четката почти живеят там – без значение дали е денем или нощем - щом вдъхновението задвижи ръката им, рисуват във “Вулкан”. Редят изложби във варненските салони и галерии – понякога помпозно, в повечето случаи – не чак до там. Обикалят арт клубовете между София и Пловдив, показват света си в Париж и Виена и пак се връщат в ателието си. В самотата там с четката се раждат картините им – със соло свят, лице, бръчки, характер и....
И знам ли още какво...
И понеже все още се свиваме в уморително дългите и ледени зимни дни, си измислих първи вариант – опитвам и успявам да се връщам в годините назад. Връщам се не къде да е, а в Летния театър. Защо там ли?
Защото от неговата осветена от прожекторите сцена се роди, тръгна и се утвърди първият в света международен балетен конкурс... Логично е да попитате: защо избирам балета?
Защото е шеметно, невероятно изразително и жестоко изкуство. А и влязохме в каталозите на специализираните издания и енциклопедиите с него. Светът разбра къде е Летния театър във Варна от разговорите и интервютата с балетните артисти. От личностите, които с класическия и модерния танц изгряха – след Варна - в Москва, Париж, Виена, Ню Йорк...
Ето защо опитвам да прескоча пролетта и в аванс да усетя тонуса за 80-годишния варненски музикален фестивал “Варненско лято”.
Чета интервюта и новини за задаващия се летен афиш и си мисля за юбилейното “Варненско лято”. Обичам да изпреварвам времето, защото – очаквам – талантливия художник Светлин Ненов да ни подреди изложба живопис “Балет”. И не само да допълни рождения ден на “Варненско лято”, а да ни покаже магията на четката си в десетгодишен танц с Терпсихора...
Всъщност идеята е негова.
Той е намислил да подреди изложба живопис на тема “Балет” и да издаде календар. Така Варна ще допълни визитката на събитието, а майсторът на четката Светлин Ненов ловко ще се измъкне от утвърдения живописен ъгъл и ще ни покаже какво е за него балета...
Той ще селекционира и ще подреди за юли около 20 изискани и вярвайте ми, невероятни платна. Светлин Ненов ще ни покаже какво е разбрал, видял, научил и нарисувал край станката, на репетициите и спектаклите по време на балетните конкурси. Така, в изложбата “Преди и след танца” ще ни покаже своето па де дьо ...
И то не става дума за частния (вече) балетен конкурс, а ще видим как живописецът Светлин Ненов намери своето място в капризното и деликатно изкуство.
Той не е самотник с темата в родното изобразително изкуство – от няколко години живият класик Димитър Киров идва през лятото и ни показва в галерия “Кавалет” балетните си платна. Съпругата му е балерина, постановчик и педагог - така че балетът е част от семейния им хоризонт. При Светлин Ненов ситуацията е по-различна – той е живописец, сам е открил емоционалната сила и влиянието му във вкуса на не чак толкова многобройната варненска публика. От години интелигентни варненци идват в Летния театър, търсят гратиси или покани, и то - ако може - дори и без билет, но да видят броените танцувални вечери на конкурса.
Преди години – тогава Светлин Ненов все още преподаваше във варненското училище по изкуствата и между часовете по рисуване, между уроците по музика, хармония и литература, е открил и балета. Не го питах как е бил запленен.
Може и да е стоял свит до станката и с мълчание да е попивал екзерсиса. Ако сега видите недовършените му платна, които той се готви да покаже и във Виена, няма как да не повярвате, че е имало запленяване... Вгледайте се – и в детайлите Светлин владее позициите и динамичните “па” от азбуката на балета. Неусетно се вмъква не само в коронните роли, а и в нервния замах на дясната ръка на Кармен, уморено отпусната за секунди. “Вижда” обърканата до лудост Жизел. Прави разлика коя е Пепеляшка от приказките за сина си и дали стогодишният сън е разрешение за Спящата красавица...
На ум си казвам: дано да няма препъникамъни и Светлин Ненов да подреди през април във Виена, а през юли – във Варна живописната си изложба, която сам представя като “Преди и след танца”.

Художник Светлин Ненов

Ще я видим. Той не отрича ролята на танцьора, но предпочита и рисува балерини. Усеща нагнетената умора в тялото им в края на спектакъла. Възхищава им се до поклона на аванссцената. Улавя танца и в изписаните и напрегнати мускули, и в сгънатото и премаляло тяло на балерината, сринато зад завесата. Умората сразява танца и ако погледнете няколко поредни платна, ще разберете какво е танцът и как натоварва артистите...
Изложбата му ще бъде през юли в галерия “Актив арт”.
Талантливият живописец Светлин Ненов получи покана от частна галерия във Виена през април т.г. да покаже и там балетната експозиция от малки формати. Преди това – от 1 до 23 март изложбата живопис “Преди и след танца” ще бъде показана в галерия “Алтера” в София.
Затова, ако от сега си планирате лятото, ако ставате рано, за да отидете да плувате в морето, ако търсите разтоварващ вариант за ваканцията или отпуската си, не пропускайте, че ни очакваме интересно преживяване край живописните платна. Ще ни го представи майсторът на четката Светлин Ненов.
Допълнението ще е за Варна и визитката й за сцените по света.
Така че, ако от сега ви е скучно, ако се опитвате да се измъкнете от прозата на бита, не се колебайте да прескочите до лятото. Тогава художникът Светлин Ненов ще ни покаже удивителната си изложба “Преди и след танца”.
За балета – такъв, какъвто е.

      Before and after the dance – by Sofiya Stoyanova.
 
 
Назад [ 8 ] Напред
ЖИВОТ НА ПЕТОЛИНИЕ

“Колор принт ПАК” ООД – печат и “Издателство МС” ООД – предпечат издадоха с финансовата помощ на Община Варна книгата “Живот на петолиние (Спомени и документи)” от Марко Добрев, която е образец за мемоаристика с голямо значение за историята на музикалния живот във Варна от 50-те години на миналия век до днес. Авторът предоставя за първи път такава достъпна информация чрез богатия си архив за Национално училище по изкуствата “Д. Христов” от създаването на Средно музикално училище и превръщането му в значим културен институт за професионални кадри за България; за Варненска филхармония, Варненска опера, ММФ “Варненско лято”, Международния балетен конкурс, за личности от музикалната култура на страната и чужбина, с които е общувал. Данни, снимков материал, програми на концерти и спектакли, събития, статии. Поколения наред творци, ученици, педагози са вписани в тази мемоарна книга. Личи изключителната му памет за миналото и желанието да открие трудните пътища на създаването и развитието на музикалното, балетното, оперното и изобразителното изкуство в града. Книгата е едно откритие за културата на Варна като минало, настояще и бъдеще.
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма