Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Поезия:

Есе:

Преводи:

Проза:

Имена:


Ние:

Под знака на Терпсихора:

Книга 8 Книга 9
ОДЕСОС ПРЕЗ КЪСНАТА АНТИЧНОСТ
(IV – НАЧАЛОТО НА VII ВЕК)
ОТ АЛЕКСАНДЪР МИНЧЕВ
  
“Одесос през късната античност (IV- началото на VII век)” е последната трета книга на Ал. Минчев от поредицата  за античния град Одесос, нашата днешна Варна. През 2007 г. излиза първата – монографията „Одесос през Елинистическата епоха (края на IV в. пр. Хр. – началото на I в. сл. Хр.)”, а през 2021 г. – втората: „Одесос през Римската епоха (I-III в.)“. Новото изследване е посветено на последния период от съществуването на този забележителен античен град в българските земи – Късната античност.  Поместени са много нови данни от исторически, археологически и епиграфски изследвания за града, публикувани през последните 15 години у нас и в чужбина, както и някои по-стари, които са останали неизвестни доскоро. Някои от най-ценните антични паметници, открити в града и запазени до наши дни, са гордост за археологическото и архитектурното богатство не само на Варна, но и на България и Европа.
Коренните промени в периода на Късната античност са като врящ котел от събития – политически, военни, икономически и религиозни.
Това е периодът на третия и последен голям разцвет на Одесос – време, от което и до днес в града има останали значителни следи.
Издаването на книгата е финансирано от Фонд “Култура” на Община Варна и е съществен принос към културната памет на града и на България.
Статии
Под знака на Терпсихора
Преди и след танца
Before and after the dance 
 
Художник Светлин Ненов

София Стоянова
Ако ви е скучно или безлично в безкрайно дългите и студени зимни дни, ако житейската инерция ви върти в омагьосания пирует на досадното ежедневие, не се чудете какво да правите.
И не бързайте.
Изберете си маршрут. От колхозния пазар, без да си броите стъпките, тръгнете бавно надолу по ул. “Д-р Пискюлиев”. В кръстословицата от магазини, будки и павилиони, сред хаоса и отчайващата безвкусица от накамарени купища евтини домашни чехли и вестници, няма как да подминете уморения “Вулкан”. Все по-малко са варненци, които знаят, че там кротко съжителстват ателиетата на известни варненски художници с претрупаните търговски складове. В такива случаи пари и стока, стока и пари не си пречат.
И не си досаждат. Пазят дистанцията си - с мълчание.
Повечето майстори на четката почти живеят там – без значение дали е денем или нощем - щом вдъхновението задвижи ръката им, рисуват във “Вулкан”. Редят изложби във варненските салони и галерии – понякога помпозно, в повечето случаи – не чак до там. Обикалят арт клубовете между София и Пловдив, показват света си в Париж и Виена и пак се връщат в ателието си. В самотата там с четката се раждат картините им – със соло свят, лице, бръчки, характер и....
И знам ли още какво...
И понеже все още се свиваме в уморително дългите и ледени зимни дни, си измислих първи вариант – опитвам и успявам да се връщам в годините назад. Връщам се не къде да е, а в Летния театър. Защо там ли?
Защото от неговата осветена от прожекторите сцена се роди, тръгна и се утвърди първият в света международен балетен конкурс... Логично е да попитате: защо избирам балета?
Защото е шеметно, невероятно изразително и жестоко изкуство. А и влязохме в каталозите на специализираните издания и енциклопедиите с него. Светът разбра къде е Летния театър във Варна от разговорите и интервютата с балетните артисти. От личностите, които с класическия и модерния танц изгряха – след Варна - в Москва, Париж, Виена, Ню Йорк...
Ето защо опитвам да прескоча пролетта и в аванс да усетя тонуса за 80-годишния варненски музикален фестивал “Варненско лято”.
Чета интервюта и новини за задаващия се летен афиш и си мисля за юбилейното “Варненско лято”. Обичам да изпреварвам времето, защото – очаквам – талантливия художник Светлин Ненов да ни подреди изложба живопис “Балет”. И не само да допълни рождения ден на “Варненско лято”, а да ни покаже магията на четката си в десетгодишен танц с Терпсихора...
Всъщност идеята е негова.
Той е намислил да подреди изложба живопис на тема “Балет” и да издаде календар. Така Варна ще допълни визитката на събитието, а майсторът на четката Светлин Ненов ловко ще се измъкне от утвърдения живописен ъгъл и ще ни покаже какво е за него балета...
Той ще селекционира и ще подреди за юли около 20 изискани и вярвайте ми, невероятни платна. Светлин Ненов ще ни покаже какво е разбрал, видял, научил и нарисувал край станката, на репетициите и спектаклите по време на балетните конкурси. Така, в изложбата “Преди и след танца” ще ни покаже своето па де дьо ...
И то не става дума за частния (вече) балетен конкурс, а ще видим как живописецът Светлин Ненов намери своето място в капризното и деликатно изкуство.
Той не е самотник с темата в родното изобразително изкуство – от няколко години живият класик Димитър Киров идва през лятото и ни показва в галерия “Кавалет” балетните си платна. Съпругата му е балерина, постановчик и педагог - така че балетът е част от семейния им хоризонт. При Светлин Ненов ситуацията е по-различна – той е живописец, сам е открил емоционалната сила и влиянието му във вкуса на не чак толкова многобройната варненска публика. От години интелигентни варненци идват в Летния театър, търсят гратиси или покани, и то - ако може - дори и без билет, но да видят броените танцувални вечери на конкурса.
Преди години – тогава Светлин Ненов все още преподаваше във варненското училище по изкуствата и между часовете по рисуване, между уроците по музика, хармония и литература, е открил и балета. Не го питах как е бил запленен.
Може и да е стоял свит до станката и с мълчание да е попивал екзерсиса. Ако сега видите недовършените му платна, които той се готви да покаже и във Виена, няма как да не повярвате, че е имало запленяване... Вгледайте се – и в детайлите Светлин владее позициите и динамичните “па” от азбуката на балета. Неусетно се вмъква не само в коронните роли, а и в нервния замах на дясната ръка на Кармен, уморено отпусната за секунди. “Вижда” обърканата до лудост Жизел. Прави разлика коя е Пепеляшка от приказките за сина си и дали стогодишният сън е разрешение за Спящата красавица...
На ум си казвам: дано да няма препъникамъни и Светлин Ненов да подреди през април във Виена, а през юли – във Варна живописната си изложба, която сам представя като “Преди и след танца”.

Художник Светлин Ненов

Ще я видим. Той не отрича ролята на танцьора, но предпочита и рисува балерини. Усеща нагнетената умора в тялото им в края на спектакъла. Възхищава им се до поклона на аванссцената. Улавя танца и в изписаните и напрегнати мускули, и в сгънатото и премаляло тяло на балерината, сринато зад завесата. Умората сразява танца и ако погледнете няколко поредни платна, ще разберете какво е танцът и как натоварва артистите...
Изложбата му ще бъде през юли в галерия “Актив арт”.
Талантливият живописец Светлин Ненов получи покана от частна галерия във Виена през април т.г. да покаже и там балетната експозиция от малки формати. Преди това – от 1 до 23 март изложбата живопис “Преди и след танца” ще бъде показана в галерия “Алтера” в София.
Затова, ако от сега си планирате лятото, ако ставате рано, за да отидете да плувате в морето, ако търсите разтоварващ вариант за ваканцията или отпуската си, не пропускайте, че ни очакваме интересно преживяване край живописните платна. Ще ни го представи майсторът на четката Светлин Ненов.
Допълнението ще е за Варна и визитката й за сцените по света.
Така че, ако от сега ви е скучно, ако се опитвате да се измъкнете от прозата на бита, не се колебайте да прескочите до лятото. Тогава художникът Светлин Ненов ще ни покаже удивителната си изложба “Преди и след танца”.
За балета – такъв, какъвто е.

      Before and after the dance – by Sofiya Stoyanova.
 
 
Назад [ 8 ] Напред
ВЕСТНИК “КИЛ” НА 30 ГОДИНИ!
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, издаван в град Варна от Сдружение на писателите вече 30  години. Във вестника се печатат значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни, представя се творчеството на водещи съвременни автори, дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът е подкрепян финансово от Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на съвременната литература, както и да откриете едни от най-стойностните ѝ произведения!
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма