Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Резонанс:


Поезия:

Есе:

Преводи:

Къси разкази:

Бележник:

Неюбилейно:

Мелпомена:

Книга 8 Книга 9
ВЕСТНИК “КИЛ 2023”
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, се издава от Сдружение на писателите в гр. Варна повече от 30 години. В него се отпечатват значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни; представя се творчеството на водещи съвременни автори; дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” при Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на другите визуални изкуства, както и да откриете едни от най-стойностните постижения в културата на Варна и страната!
Статии
Резонанс
Сталкер и приятели
“Stalker” and friends 
 
Трета годишна изложба на варненското студио за графичен дизайн, фотография, илюстрация, анимация, живопис, рисункаВарна,
музей Георги Велчев
1 март – 9 април
След като неусетно навърши 14 години и пренебрегна невъзможността да празнува точно рождения си ден – 29 февруари! - варненското студио за графичен дизайн Сталкер събира изкушените от визуалното творчество на изложба празник.
Под името Сталкер и приятели 25 автори от Варна, София, Москва и Лондон представят предимно нови и непоказвани неща.
Разбира се, специално място има продукцията на самото студио, представена с работи на Миляна Стоилова - асемблаж, Александър Калудов - дизайн, Нина Локмаджиева - фотография. Тук са и фотографии на Ива Георгиева, текстилна пластика на Мария Зафиркова, както и очакваното продължение на Моите джаз икони на мотора на студиото Димитър Трайчев.
С дизайнерски решения влизат в зоната на сталкеризма Йордан Желев с логотип, Александър Георгиев и Светлин Велинов от София с трансформация на комиксово изображение в пиктограма и варненският екип Васил Стоев, Станислав Евстатиев, Мирослава Арнаудова и Свилен Димитров – с 3 D проект на музикален видеоклип.
С илюстрации за учебници се представя Киро Мавров от София.
Популярни варненски имена присъстват в проекта – художниците Пламен Монев, Сашо Анастасов, Димо Миланов, концептуалният артист Цветан Кръстев, който се включва с видеоинсталация, фотографите Гаро Кешишян и Любомир Сергеев. С фотографии участват още Асен Баръмов от София, защитникът на аналоговото снимане Христо Иванов от Варна и най-младият автор в изложбата Добрин Калудов от Варна (14 г.)
Най-отдалеч идват векторните разработки на носии от различни български етнографски области, работа на Искра Кулешова от Москва и фотосесията Old School на Мариета Ценова от Лондон.
Идеологът на Сталкер Димитър Трайчев се радва на разширяващия се кръг от приятели, който отбелязва географските, възрастовите и дори височинните оси (снимките от парапланер на Асен Баръмов).
„Засилва се тенденцията дизайнерите да се намесват и в илюстраторската част от реализацията на визуалния материал. Те снимат, колажират, рисуват, пишат текстове – посочва Трайчев. А на въпроса за последните тенденции в графичния дизайн отсича: – По-малкото е по-добро. Целта е с минимум запомнящи се графични елементи да се намерят точните характеристики на обекта, които са съобразени с функцията му в представянето на пазара.”
Най-новите проекти на студио Сталкер ще се появят тази година на знакови за Варна форуми – 85-годишнината на драматичния театър Стоян Бъчваров, 80-годишнината на ММФ Варненско лято и Театралния фестивал Варненско лято.
Нина Локмаджиева, PR
ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ СТАЛКЕР 2006
за творческо присъствие в зоната на високо напрежение между бизнес и изкуство
Юлиян Недев
за менажиране на Национален фотографски салон Варна
Васил Василев
за създаване на творческа общност по проект – фасадата на Хуманитарна гимназия - Варна
Спас Спасов
за журналистически пробив в бизнес стила със седмичника Морски Дневник
 
Емил Жупов
за творческо отстояване на визуалните стандарти в условията на държавна структура
Стоян Радев
за впрягане на актьорския талант в режисиране и менажиране на нискобюджетни спектакли
Чавдар Гочев и Венцеслав Марков
за усилието да променят идеята за клубна музика във Варна
Чавдар Гочев и Венцеслав Марков
за усилието да променят идеята за клубна музика във Варна
Алиби
за подкрепата на живата клубна музика във Варна
Мистър Баба
клиент на годината


      “Stalker” and friends – the third annual exhibition of the studio – an inside review by Nina Lokmadzhieva.
 
 
Назад [ 2 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма