Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Поезия:

Есе:

Имена:

Бележник:

Памет:


Разказ:

Събития:

Книга 8 Книга 9
ВЕСТНИК “КИЛ 2023”
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, се издава от Сдружение на писателите в гр. Варна повече от 30 години. В него се отпечатват значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни; представя се творчеството на водещи съвременни автори; дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” при Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на другите визуални изкуства, както и да откриете едни от най-стойностните постижения в културата на Варна и страната!
Статии
Събития
Концерт на японската група “БО-ШИ-ДО” 
 
Хубаво е, че напоследък зачестиха гостуванията на японски творци в България. Е, обикновено те не ходят в провинцията. Но ето че Варна имаше щастието да чуе изпълненията на една група японски музиканти, изпълнители на традиционни японски инструменти – тайко и цугару шамисен. Тайко е японски барабан, а цугару шамисен – традиционен струнен инструмент. Особеното е в начина, по който се бие барабанът. Много сила и енергия се изисква, за да се изтръгне звукът от този японски барабан. За разлика от нашия, върху него се удря с цялата мощ на тялото. А цугару шамисен напомня малко на нашата гъдулка, но няма резонатор и издава по-твърд звук.
Музиката, която тримата млади японци създават, е впечатляваща по ритъм и хармония. В първата част на концерта те изпълниха фолклорна музика, а във втората – съвременна авторска, в това число и няколко парчета на “Битълс”.
Разбира се, всичко в японската култура е заредено с някакъв символ и изразява философията на японския начин на живот. Музикантите ни донесоха звуците на далечна Япония и ни накараха да размишляваме за духа на далечния народ, за неговата мъдрост и духовност.
Народите си приличат по страстта към красивото и преклонението пред таланта и мъдростта. Младите японски музиканти дариха на варненци няколко часа радост. Групата “Бо-Ши-До” бе отличен посланик на Япония и нейната древно култура. (Простори)
 
 
Назад [ 8 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма