Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
+ Варненски и Великопреславски митрополит Кирил:

Поезия:






Преводи:

Проза:




Интервю:

Преглед:




Дневник:

Публицистика:

Философия:

Критика:


Книга 8 Книга 9
ВЕСТНИК “КИЛ 2023”
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, се издава от Сдружение на писателите в гр. Варна повече от 30 години. В него се отпечатват значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни; представя се творчеството на водещи съвременни автори; дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” при Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на другите визуални изкуства, както и да откриете едни от най-стойностните постижения в културата на Варна и страната!
Статии
Преглед
ОПЕРА 
 
Юбилеят като перпетуум мобиле
 
Варненската опера  и Варненска филхармония, които днес съществуват като Варненското оперно-филхармонично дружество отбелязват един след друг своята шестдесет годишнина  през 2006 и 2007 година. Отпразнуването на тези годишнини обаче става не както е обичайно – с галаспектакъл или концерт. Но вместо мимолетна празнична канонада  Варненското оперно-филхармонично дружество нанизва серия от изяви през юбилейните творчески сезони: премиера на „Сватбата на Фигаро”, „Пепеляшка”, балета „Доктор Живаго”, предстои поставянето на „Двубой”  - един отдавна неизпълняван мюзикъл на Димитър Вълчев, а заедно с това налице е вече и аудиоалбум, който извежда музикантите от оркестрината и под палката на  Станислав Ушев представя умението на този състав да интерпретира симфоничната музика на класиците.
 
Сцена от спектакъла “Атила” на Варненската опера.
Снимка Росен Донев
 
Като част от празничността е и премиерата на „Атила” - ранна и рядко изпълнявана творба на Верди. Една от причините тази творба да не е така популярна на оперната сцена, дори и по света, е проблемността да се съберат на едно място първокласни изпълнители, които да преодолеят сложните вокални изисквания, заложени в партитурата.
За премиерните си спектакли Варненската опера успя да събере звезден състав и едновременно с това да експонира и млади певци, на които предстои да осъществяват тази творба през следващия сезон: Калуди Калудов, Юлиан Константинов, Нико Исаков, Йорданка Дерилова, Линка Стоянова, а заедно с тях - Венцислав Анастасов, Евгений Станимиров, Ли Санг Чун, Пламен Долапчиев, Росен Рангелов... Достоен партньор на „звездите” и младите солисти бяха оркестърът под диригентството на Христо Игнатов и хорът, ръководен от Малина Хубчева.
Така постановката на Павел Герджиков предстои да премине своя живот на Варненската сцена като една репертоарна находка, за която се изисква и дързост, и дълбоко гмурване в историческите извори, за да осъществиш полета на обобщенията. Същевременно и голяма доза информираност за артистичния капацитет на България с днешна дата. И не на последно място – умение да бъдат привличани онези артисти, които са  перлата в короната на едно представление.
Варненската сцена е престижно място за изява и благодатно пространство за творческия процес и благодарение на добрата организация и и сърцатостта на хората, които работят тук, се сбъдва голяма част от идеите. Проектите постигат своята завършеност с шанс за продължителен сценичен живот.
Елена Драгостинова
 
 
Назад [ 15 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма