Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
+ Варненски и Великопреславски митрополит Кирил:

Поезия:


Преводи:

Проза:
Интервю:

Преглед:
Дневник:

Публицистика:

Философия:

Критика:


Книга 8 Книга 9

Търсете и четете в. „Литература и Общество“ – Национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван в град Варна и реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура".
Вестник „Литература и Общество“ (ЛИО) е оригинално и  значимо явление в литературния и културен живот на град Варна с национално и  международно значение. На страниците му ще прочетете стихотворения, разкази, откъси от романи на значими писатели от черноморския град, страната, Европейския съюз и целия свят. Вестникът представя най-новите творби на писателите от Варна – членове на Сдружение Литературно Общество – Варна (СЛОВ), на Асоциация на европейски писатели и писатели от други континенти (АСЕПИ-СЕПИ, ВАРНА), на Съюз на българските писатели (СБП), на Съюз на независимите български писатели (СНБП), отразява значими литературни събития: фестивали, конкурси, премиери на книги, провежда литературни конкурси на морска тема и универсалните теми, отразява творчеството на млади дарования и подкрепя тяхното развитие.
Търсете и четете в. „Литература и Общество“ – Национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван в град Варна.
Статии
Преглед
ИЗЛОЖБИ 
 
„МИТ И РЕАЛНОСТ” – изложба на руския художник Леонид Феодор във Варна, септември 2007 г.
 
Леонид Феодор принадлежи към най-ярките художници на новата южноруска вълна – график, живописец, скулптор, илюстратор и педагог, създател на творческата група “Радуница” (1990г.), прераснала днес в международна творческа работилница.
Сред множеството персонални награди особено място заема присъденият през 2003 година сребърен медал на Руската художествена академия. Участвал е в редица персонални и групови руски и задгранични изложби. Член е на Съюза на художниците в Русия, доцент в Ростовската държавна академия по архитектура и изкуство, понастоящем работи в Москва. С невероятен ентусиазъм, любов и енергия  създава Музей по митология, история и култура на Русия. Негови творби се намират в галерии и  частни колекции в Русия, Австрия, Англия, Германия, България, Полша, Сърбия, Швейцария, САЩ, Канада, Франция, Швеция, Мароко.
Работата му над древноруския епос “Слово за полка на Игор” е не само безспорен влог на художника в руската пластично-изобразителна традиция, но се превръща в съдбовна лична одисея на твореца, ориентирана към неговото съзряване, себенамиране и себепостигане. Основната опозиция в образните му визии е червено – синьо, която придобива неподозирано различни смислови нюанси. Естествените материали – дърво и тъкан – използвани от художника, възвръщат неговото изкуство към изначалността на творението. Брезата е символичният бял лист на руския дух, на който Леонид Феодор, в съзвучие с руската изобразителна традиция, нанася проекциите на своето разбиране за живота.   Творбите му възстановяват визуално духовните славянски корени, едновременно и апология, и апостроф на миналото.
Леонид Фьодор
“Свентовит”, 2000
  
Леонид Феодор не рисува образи, а идеи. Неговите абстракции вълнуват сърцето и модулират чувството не по-малко истински отколкото разума. И това е обяснението за уникалността им – те са първични и ерудитски едновременно, неразумно разумни в своята абстрактност. Той експериментира, осмисляйки философията на повторяемостта чрез метаморфозите на една визуална рамка, потопена в алтернативни темпорални пластове. Например “Конят на предците” и “Благовест – кончето на моето детство” е впечатляващ визуален разказ за прехода от изгрева към залеза, от миналото към настоящето, от статиката към динамичността и обратно, който напомня разбирането на Хераклид, че не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река. Наивистично-грубоватото, но вълшебно дървено конче (неслучайно носещо името Благо(вест)) променя цветовете и съдържанието си, превръщайки се в покоряващ строго притъмнял и безмълвен родов тотем.
 
Владимир Стоянов
 
НАКИТИ ОТ СТЪКЛО – изложба на Евелина Пенева в София
 
В галерия „Параклиса” на Националната художествена галерия се състоя необикновена изложба - накити от стъкло  изработени от Евелина Пенева. Всъщност това е сухото съобщаване на фактите, зад които се крие един необикновено красив свят от стъкло. Създаден от таланта, умението и същността на дизайнерката от Варна... Би трябвало да стане дума за огромния успех на изложбата, за посещението на хиляди ценители на красотата, за многобройните приятели на авторката – все известни творци и обикновени добри хора. Но за това  - друг път и на друго място. Сега ще кажем само, че стъклената реалност, стъклените страсти, стъклените вдъхновения на тази стилна, елегантна жена са особените пространства, в които тя живее и твори. Красотата и уникалността на Евините бижута са плод не само на таланта й, а и на особеното й светоусещане. Работи със стъкло „Тифани” – един благодатен материал – и казва за него: „Стъклото е един океан и аз съм само малка частица от него”. И още: „Обръщам  внимание на простите неща, които обикновено в ежедневието пренебрегваме – играта на слънчевия лъч, малката птичка на клона... И всяка сутрин си казвам: Какъв прекрасен ден!”   Може би нейната доброта, човечност, нейната нормалност (въпреки екстравагантния й външен вид) също са съставките,  които влизат в градежа на успехите й. С бижутата си Евелина Пенева,  като че ли се опитва да припомни на хората, че трябва да бъдат просто хора – чисти, добронамерени, положително настроени. Опитва се да им внуши, че чудесата  не са нещо свръхестествено, че трябва да вярват в тях и сами да се опитват да ги създават....
Като художествен факт изложбата на Евелина Пенева от Варна в София е едно лично постижение на художничката, но тя е и една национална проява с варненски корени, която по чудесен начин обогатява националната ни художествена култура...
 
А. Г. Ангелов
 
Изложба на Емануела Цонева
 
Емануела Цонева,
Лятна тераса
   
Ретроспективната юбилейна  изложба на художничката Емануела Цонева е съставена от около 55 творби  в различни техники за 27 години активен творчески труд. Включени са литографии  от дипломната и работа във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където през 1980 г. завършва с отличие, специалност графика при проф. М. Маринов, както и маслени картини, акварели, графики, рисунки и стъклописи от емблематични за нейното творчество изложби: ”Сътворението” - 1996 г., ”Раят в нас” - 2000 г., ”Африкански приказки” - 2001 г., ”Стъкло и коприна” - 2002 г.
Заедно с по-ранните творби на Емануела: маслените платна ”Рай”,”Ева”, „Царици на нощта”, стъклописите:”Денят”, ”Планета”, ”Хартиени лодки” и др. като идейни акценти са подредени колажи, в които са включени графиките „Сезони на любовта”, „Летни тераси”, „По пътя”,  „Размисъл”, „Ритуал” и др.
Монументалните 3-метрови транспаранти са част от блиц-изложбата „Африкански приказки”. Четири, от тях са изпълнени в темперна техника. В другите два художничката продължава търсенията си върху големи по размер платна с маслени бои. „Стълба към морето”  е в комбинация с инсталация - мрежа, а диптихът „Там където се раждат пеперудите” е в комбинация с пърформанс (пашкул, от който се раждат „пеперуди”, решено като балетен етюд).
Колажът силно присъства като техника в новите творби на Емануела Цонева. „Какво се случва с дърветата” 1 и 2 са изпълнени с ръчна хартия и екологични естествени материи. Цикълът „Сърцевина” е в смесената техника на монотипия и туш.
Изложбата е впечатляваща не само заради демонстрираните зрелост и артистизъм, а и заради възхитителната способност на авторкатa да се съсредоточи в собствените ir творчески и човешки идеи  и да ги формулира като поезия, слово и образ. Да си художник за нея  означава да осъзнаваш, че картините ти са едно красиво и хуманно послание.
 
Керамични пана и пластики от Красимира Игнатова
 
Красимира Игнатова, “Развитие”
   
Нови 12 творби, създадени през последните 2 години, представи Красимира Игнатова  в галерия “Юка” във Варна. Всички керамични пана и пластики с изключени на една – “Бастед” – бяха представени  за първи път пред публика.
В тези работи има живот и позитивна енергия, изчистена, сдържана линия съчетана с пищен, експресивен, артистичен  колорит.
С обем, форма, силует, релеф, фактура, осъществени чрез глина, порцелан, многообразие от глазури и стъкло са постигати равновесие, баланс и хармонична цялост във всяка от изложените работи.
С тази изложба авторката успява да представи онова, към което всеки творец се стреми  –  собствен стил.
Различните  духовни учения, митологии и древни култури, с които художничката се занимава от дълго време, са повлияли върху създадените изкуството й и върху начина на нейното художествено мислене.
 Изложбата бе един цветен, високохудожествен елемент от богатия културен живот на Варна.
 
Добринка Христова
 
Джазиконите на Димитър Трайчев в Москва
 
Светците от историята на свободната музика  се подредиха до образи на ангели в проекта „Новият Ангеларий”
Гуруто на графичния дизайн във Варна и заклет почитател на джаза, Димитър Трайчев участва в мащабна изложба, разположена на четири етажа в Московския музей на съвременното изкуство. От 8 септември до 7 октомври жителите на руската столица видяха 144 артисти, които са интерпретирали свободно една от вечните теми в изкуството – ангелите. Димитър Трайчев участва със своя “звуков иконостас”, както самият той го нарича– колекция от постери на любимите му джаз музиканти. “Моите джаз икони” и “Новите светци” са двата основни проекта, от които са част постерите на Димитър Трайчев.
 
 
Назад [ 16 ] Напред
ЖИВОТ НА ПЕТОЛИНИЕ

“Колор принт ПАК” ООД – печат и “Издателство МС” ООД – предпечат издадоха с финансовата помощ на Община Варна книгата “Живот на петолиние (Спомени и документи)” от Марко Добрев, която е образец за мемоаристика с голямо значение за историята на музикалния живот във Варна от 50-те години на миналия век до днес. Авторът предоставя за първи път такава достъпна информация чрез богатия си архив за Национално училище по изкуствата “Д. Христов” от създаването на Средно музикално училище и превръщането му в значим културен институт за професионални кадри за България; за Варненска филхармония, Варненска опера, ММФ “Варненско лято”, Международния балетен конкурс, за личности от музикалната култура на страната и чужбина, с които е общувал. Данни, снимков материал, програми на концерти и спектакли, събития, статии. Поколения наред творци, ученици, педагози са вписани в тази мемоарна книга. Личи изключителната му памет за миналото и желанието да открие трудните пътища на създаването и развитието на музикалното, балетното, оперното и изобразителното изкуство в града. Книгата е едно откритие за културата на Варна като минало, настояще и бъдеще.
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма