Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Поезия:
Преводи:

Памет:

Преглед:Критика:

Новела:

Идеи:

История и философия:

Спомен:

По повод:

Майсторски клас:


Литературна енциклопедия:

Изкуство:

Книга 8 Книга 9

Търсете и четете в. „Литература и Общество“ – Национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван в град Варна и реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура".
Вестник „Литература и Общество“ (ЛИО) е оригинално и  значимо явление в литературния и културен живот на град Варна с национално и  международно значение. На страниците му ще прочетете стихотворения, разкази, откъси от романи на значими писатели от черноморския град, страната, Европейския съюз и целия свят. Вестникът представя най-новите творби на писателите от Варна – членове на Сдружение Литературно Общество – Варна (СЛОВ), на Асоциация на европейски писатели и писатели от други континенти (АСЕПИ-СЕПИ, ВАРНА), на Съюз на българските писатели (СБП), на Съюз на независимите български писатели (СНБП), отразява значими литературни събития: фестивали, конкурси, премиери на книги, провежда литературни конкурси на морска тема и универсалните теми, отразява творчеството на млади дарования и подкрепя тяхното развитие.
Търсете и четете в. „Литература и Общество“ – Национален вестник за литература, изкуство и обществен живот, издаван в град Варна.
Статии
Преглед
ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА 
 
Първият международен фотосалон - Варна 2007
   
През декември и януари в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” бяха представени авторски колекции на известни фотографи от страната и чужбина. С тях бе открит I международен фотографски салон - Варна 2007. Така вече се нарича Националният фотосалон във Варна, който м.г. получи от FIAP (Международна федерация на фотографите артисти) статут на международен салон за фотографско изкуство. Високото международно отличие се присъжда за пръв път в България и това според организатора на артсъбитието Юлиян Недев го прави най-значимото фотографско събитие в България за годината.
   
“Ирак”, фотография Росен Коларов
  
Салонът е и за професионалисти, и за любители, в него може да попадне всеки. Участието е много сериозно, има много добри неща, е експертното мнение. Публиката видя 237 фотографии на 122 автори от 22 държави. Те са избрани след журирането на 1761 фотографии от 252 автори (118 от чужбина и 134 от България). Това ще рече, че през гъстото сито на подбора на всеки 9 снимки е влязла една.
В експозицията бяха включени творби на 68 български и 54 чужди фотографи, разделени на няколко категории. Много от авторите предпочетоха черно-белите снимки, макар че най-много бяха изображенията в цветната категория. Може би защото са най-лесните, защото за целта помагат и новите технологии. А те се развиват така бързо, че никой не знае докъде това изкуство ще стигне в развитието си.
В международния фотографски салон имаше и 3 съпътстващи експозиции - на Юлиан Църев “In memoriаm”, на Константин Николов и от пленера за актова фотография, който се проведе през май м.г.
 
А ето и наградите.
За монохромна фотография със златен медал бе отличен Росен Коларов (България). Сребърен и бронзов медал бяха присъдени на Гари Бишоп (Англия) и на Мачией Душински (Полша).
За цветна фотография златния медал получи Нилс-Ерик Джерлемар (Швеция), а сребърния и бронзовия - Гутам Чатърджее (Индия) и Иво Дамянов (България).
За експериментална фотография златен медалист е Георги Верин (Украйна), а сребърен и бронзов - Младен Миланов (България) и Радослав Пенчев (България).
За фотожурналистика златен медал бе присъден на Кази Голам Кудус Хелал (Бангладеш) , сребърен и бронзов - на Зорница Миладинова (България) и Прасенджит Дхар (Индия).
Награда за дебют получи 16-годишният Стефан Балеев (България), бяха раздадени награди от генералния спонсор на фотосалона VST и от “Девня Цимент”.
 
Свещените места на на Израел
  
“Светлините на Израел” се нарича изложбата с фотографии, открита в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”. Тя включва 30 постера с най-важните за Израел и за историята на човечеството места - 30 спирки по историко-религиозните пътища на държавата. Заснети са свещените места за три основни религии - еврейската, християнската, мюсюлманската. Всички те са не само привлекателни, но имат и огромно познавателно значение. Защото дават богата информация за културното наследство на държавата Израел, където се преплитат различни исторически пластове.
По тези места са концентрирани най-много исторически забележителности. Това светлините на Израел, мирът на Израел.
Изложбата е подготвена със съдействието на Министерството на външните работи на Израел. Тя е пътуваща, гостувала е в редица страни по света и навсякъде се е възприемана много добре. Във Варна - също.                      
Д. Колева
 
 
Назад [ 8 ] Напред
ЖИВОТ НА ПЕТОЛИНИЕ

“Колор принт ПАК” ООД – печат и “Издателство МС” ООД – предпечат издадоха с финансовата помощ на Община Варна книгата “Живот на петолиние (Спомени и документи)” от Марко Добрев, която е образец за мемоаристика с голямо значение за историята на музикалния живот във Варна от 50-те години на миналия век до днес. Авторът предоставя за първи път такава достъпна информация чрез богатия си архив за Национално училище по изкуствата “Д. Христов” от създаването на Средно музикално училище и превръщането му в значим културен институт за професионални кадри за България; за Варненска филхармония, Варненска опера, ММФ “Варненско лято”, Международния балетен конкурс, за личности от музикалната култура на страната и чужбина, с които е общувал. Данни, снимков материал, програми на концерти и спектакли, събития, статии. Поколения наред творци, ученици, педагози са вписани в тази мемоарна книга. Личи изключителната му памет за миналото и желанието да открие трудните пътища на създаването и развитието на музикалното, балетното, оперното и изобразителното изкуство в града. Книгата е едно откритие за културата на Варна като минало, настояще и бъдеще.
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма