Списание за литература и изкуство Начало Логин форма
Простори


Корица
Съдържание
Документална проза:

Поезия:



Отзив:

Прожектор:

Палитра:

Нови стихотворения:

Исторически роман:

Кръгла маса:

Документална хроника:

Роман за поезията:

24 април 2014:

Книга 8 Книга 9
ВЕСТНИК “КИЛ 2023”
  
Вестник „KИЛ“, национален вестник за култура, изкуство и литература, се издава от Сдружение на писателите в гр. Варна повече от 30 години. В него се отпечатват значими съвременни литературни творби на български писатели и на писатели от други страни; представя се творчеството на водещи съвременни автори; дава се път на много млади хора да дебютират с творчеството си в литературния печат, както и на такива, които експериментират в словото и в различните видове изкуства. Вестникът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” при Община Варна, а екипът от организатори и редактори, както и преобладаващото мнозинство от автори са от Съюза на българските писатели и Съюза на независимите български писатели – творци, които с произведенията си очертават тенденции, естетически нагласи, нови виждания. Всеки брой на в. „КИЛ“ е очакван с интерес от читателите.
Четете в. „КИЛ“, за да почувствате силата на художественото слово и на другите визуални изкуства, както и да откриете едни от най-стойностните постижения в културата на Варна и страната!
Статии
Прожектор
ВЪПРЕКИ ВСИЧКО! 
 
И друг път сме го казвали – това е оригиналът, това са онези “Простори”, на които Издателство МС даде нов живот на популярното в миналото списание още през 2004 г.
И друг път сме го казвали - Издателство МС ООД притежава запазената марка “Простори”/ (190) BG (111) Рег. № 67807 (151) – Патентно ведомство на Р България (вж. 1 стр.). От края на 2004 г. издаваме сп. “Простори”, първо, като приложение на популярното в миналото сп. “Морски свят”, а от 2007 г., – самостоятелно.
...И друг път сме го казвали – години наред тогавашният червен общински съветник и председател на ПК “Култура, вероизповедания, медии” към Общинския съвет – Варна, Панко Анчев (в конфликт на интереси, разбира се) се опитва (и го прави!) да припечели от чужда собственост, вкарвайки в заблуждение и Общинския съвет, и чиновниците от Община Варна – да присвоява (от Община Варна) средства за финансиране на сп. “Простори”. Към тази схема за източване лакомо са привлечени “Медия проджект”, а по-късно и “Славена” ООД (разбирай памперси). За четири години този и онзи общински съветник и бивш председател на ПК и тези издателства отклоняват (Боже, тези не се наядоха, би казал Йорик!) повече от 200 000 лева, гласувани чрез общинските бюджети (работа за прокуратурата, май!). Днес тази схема отново работи – чрез конкурса на ОФ “Култура” 2014, въпреки острите ни протести фондът подари на “Славена” ООД и Панко Анчев 10 000 лева за проекта “Простори 61”! Ало, културнитге чиновници от Община Варна, как да ви наричаме?!...
Разбира се, че и друг път сме го казвали - от доста време се опитваме да отворим очите на общинската (културна) администрация, че това е посегателство върху чужда интелектуална собственост. Че това е интелектуално джебчийство– все пак, нали на Патентното ведомство на Р България е възложена правоохранителната дейност на интелектуалната собственост. Без съмнение, ще си потърсим правата! Смущаваща е обаче лекотата, с която Общинският съвет узаконява, а Община Варна финансира крадците. Днес тази схема отново работи. Да, да! Наистина ли нищо не се е променило, наистина ли тази общинска власт с нищо не се различава от онази крадливата, заради която се палеха хора пред общината!...
Варненските литературни творци имат правото на своето възстановено сп. “Простори”, но не на всяка цена, чрез зулуми!
Дължим го на своите читатели! Въпреки всичко.
Петър Тодоров
 
 
Назад [ 6 ] Напред
реклама
 2007 (c) Варна, Уеб-дизайн Издателство МС ООД Начало Логин форма